;

Heel Utrecht U-awards in Climate Planet

Tijdens het openingsweekend van Climate Planet in Utrecht zijn op zondag 7 oktober 2018 vier HeelUtrechtU-awards uitgereikt aan inspirerende Utrechtse organisaties die zich inzetten om de Global Goals te behalen. Het Hof van Cartesius, Fungi Factory, de Economic Board Utrecht en het Zero Waste Project ontvingen de award uit handen van Krispijn Bertoen (directeur Social Impact Factory Utrecht) en Fabrice Luijten (voorzitter Utrecht4GlobalGoals).

Het Hof van Cartesius
Het Hof van Cartesius biedt groene werkplekken midden in Utrecht en is een proeftuin voor circulair bouwen en ondernemen. Je kunt hier je eigen werkplek afbouwen in paviljoens rondom een groene semi-openbare binnentuin en hierdoor de rust van werken in de natuur ervaren. Hier komen creativiteit, duurzaamheid en ondernemerschap samen in een laagdrempelige ontmoetingsplek is, in de wijk én voor de stad.

Fungi Factory
Fungi Factory gelooft dat er slimmere manieren zijn om met afval om te gaan en voedsel te produceren. Beter voor mens, maatschappij en natuur. Samen met lokale partners zetten zij stedelijk afval om in lokale voeding zoals oesterzwammen. Daarnaast creëren zij bewustwording en maken circulariteit zichtbaar en binnen handbereik voor iedereen.

De Economic Board Utrecht
De EBU zet zich in om duurzaamheid bij bedrijven onder de aandacht te brengen. Een recent succesvol voorbeeld is de Healthy Urban Office Challenge waarbij in de regio op zoek werd gegaan naar inspirerende organisaties met ambitieuze projecten om kantoorpanden groen, gezond en slim te maken.

Het Zero Waste Project
Zussen Nicky en Jessie Kroon besloten als experiment een maand lang zero waste te gaan leven: zonder afval. Inmiddels zijn ze bijna vier jaar verder en uitgegroeid tot de grootste zero waste-lifestylebloggers van Nederland. In september 2018 lanceerden ze in Utrecht het Plasticdieet. Het Zero Waste Project maakt op een positieve manier een andere levensstijl toegankelijk en laagdrempelig.Over Climate Planet
Van 6 oktober t/m 3 november staat deze 24 meter hoge wereldbol op het nieuwe Jaarbeursplein in Utrecht. De Climate Planet biedt een ongekend indrukwekkend beeld van de aarde. In een ruimtereis word je meegenomen van de Big Bang tot in de verre toekomst. De 360 graden film toont de urgentie van klimaatverandering en biedt inspiratie voor een duurzame toekomst. Een maand lang wordt in samenwerking met bedrijven en organisaties in de bol allerlei activiteiten georganiseerd rondom de Global Goals.

HeelUtrechtU:

In 2017 werd Utrecht uitgeroepen tot meest inspirerende Global Goals Gemeente. Een mooie opsteker, maar de echt inspirerende verhalen komen vooral van de bewoners zelf! Samen met inwoners van Utrecht verzamelt Utrecht4GlobalGoals verhalen op HeelUtrechtU.nl: over kleine en grote bijdrages aan het behalen van de Global Goals. We laten aan mede-Utrechters zien dat het niet zo moeilijk is een steentje bij te dragen.

Twee keer per jaar geeft Utrecht4GlobalGoals -letterlijk- het podium aan een aantal initiatieven die er uitspringen. Doordat ze laten zien dat je met creativiteit, onverwachte samenwerkingen en een flinke dosis realisme en doorzettingsvermogen een hoop bereikt. Dit zijn de Utrechtse verhalen waar we trots op zijn. Deze initiatieven geven we graag een award: een 'Hoofdletter U'!

Meer over HeelUtrechtU.nl

HeelUtrechtU: hét platform voor verhalen uit Utrecht rondom de Global Goals. Lees hier wie met hun initiatieven HeelUtrechtU maken en zo inwoners van Utrecht inspireren een bijdrage te leveren aan het behalen van de Global Goals: 17 duurzame ontwikkelings-doelen die opgesteld zijn om een einde te maken aan extreme armoede, ongelijkheid en klimaatverandering.

Op HeelUtrechtU worden de verhalen verzameld van Utrechtse initiatieven die ervoor zorgen dat Utrecht én de wereld mooier, eerlijker, gezonder en schoner wordt. Een inspiratie voor heel Utrecht en iedereen mag dat weten!

Is jouw collega nummer één in afval scheiden? Welk restaurant serveert alleen maar fairtrade en biologisch voedsel? Van welk bedrijfspand ligt het dak vol met zonnepanelen? Draag ze voor!

193 landen ondersteunen en werken aan de Global Goals. Deze werelddoelen moeten tegen 2030 een einde maken aan armoede, ongelijkheid en klimaatverandering. Grote doelen, maar in Utrecht zijn we hard op weg en zorgen we ervoor dat de wereld verbeteren ook gewoon leuk is! Geïnspireerd?